Olen ollut pari päivää kotona sairaslomalla, mutta ikiliikkuja ei hyväksy nollaliikunnan päiviä, joten treenit ja iltaohjelma on tehty minulle mahdollisimman helpoksi. Autolla metsään ja koiralle tekemistä :)

Torstaina metsään saatiin avustaja heittelemään Helmille häiriödameja. Koira joutui palvomaan jalkaa ja olemaan välittämättä edestä ja takaa lentävistä dameista. Noutoon pääsi aina vain damikasasta poispäin ja minun heittämälle damille. Pari kertaa palautetta joutui antamaan, kun dami lensi kirsun edestä 1,5m päähän ja syöksy perään näytti olevan lähes vaistomainen. Lopuksi pitkä pilliohjaus, joka tuli vähän vahingossa, koiran laajennettua daminheittoalueen tyhjennystä liian lähelle rantaa. Jalkaa palvottiin Helmiksi melko hyvin, vaikka käskyä joutui toistamaan muutamia kertoja ja harjoitus oli hyvin vaikea (pienelle ADHD-lätylle).

Eilen ajettiin taas illansuussa lepopäivän jälkeen metsäpolulle, jossa koiralle viljeltiin sattumaa; linjoja, pysäytyksiä, eteenlähetystä ja sivusuuntia. Yhdestä tehtävästä olin varsinkin tyyytyväinen. Koira istui polulla, josta kävelin n. 20m päähän ja heitin markkeeraus/muistidamin metsään samalle puolelle, minne olin koiraa lähettämässä sivusuunnalla ohjaukseen. Olin ihan varma, että koira lähtee markkeerausdamille minua kohti etuviistoon, eikä ymmärrä sivulla olevan damia (jota ei ole nähnyt), mutta niin se vaan painoi ilman mitään epäröintiä sivulinjalle ja etsi hyvällä hajulla damin nopeasti ylös. Nyt Helmillä alkaa selvästi painua nenä maahan heittoetäisyydellä, joten markkeerauksia ja ohjauksia tulee pidentää normaalin heittokantaman ulkopuolelle, ettei koira ala itse arvioimaan edettävää matkaa. Noutoja tehtiin n.15kpl, joista kaksi jouduttiin uusimaan, kun linja meni hieman vinoon. Toinen tosin oli minun mokani, koira eteni suoraan niin kuin pitääkin, ja minä onneton olin laittanut damin polunmuotoisesti hieman kello 13.30 suuntaisesti :/

Tänään käytiin sitten vuorostaan tekemässä vesitreeniä. Koira joutui tyytymään autossa odotteluun sen aikaa kun asensin dameja paikoilleen kahdelle eri lammelle ja maastoon niiden ympärillä. Tein koiralle eritasoisia vesi- ja maaohjauksia yhteensä 4 + 4. Kaikki suoritukset tehtiin putkeen, ainoastaan suorituspaikkaa vaihtaen. Koiralla oli jalanpalvontakäsky koko ajan voimassa. Rantoja pitkin piti testata lähtöä pari kertaa, kun vesinoudot olivat tähän astisiin verrattuna melko vaativia, yksi varmasti AVOn tasoa. Koira kuitenkin lopetti pillillä pörräämisen ja meni käskyllä uimaan. Näillä lammilla ei ole vastaavia treenejä tehty, joten tyytyväinen sai olla. Kaikista paras suoritus oli lammen ylitys, kaislikon reunan ylittäminen linjalla ja lähihaun aloittaminen kaislikossa n. 4m päässä reunasta pillikomennuksella. Alokasluokan vesiohjauksethan ovat aina kaislikon REUNAAN, eivät koskaan siitä linjalla eteenpäin.

Ensimmäisessä vesiohjauksessa koiralla olisi ollut myös mahdollisuus palauttaa rannan kautta, mutta ei tehnyt sitä. Otti myös linjaa liikaa oikealle, mutta totteli hienosti kesken uinnin vasen-käskyä ja korjasi vesilinjaansa vasemmalle, kunnes bongasi palkintonsa :)  Tätä en ole missään oppikirjassa nähnyt, enkä muidenkaan tekevän kokeessa tai missään treeneissä, mutta Helmille se sopii. En ole koskaan edes yrittänyt pysäyttää koiraa kesken linjan uinnin. Sen jälkeen ei varmasti muistaisi enää, minne oli menossa.

Huomenna taas sirkustellaan. Onneksi tai pahaksi onneksi tuomarina on sama kuin vimeksi. Keskeytyshän silloin periaatteen vuoksi tuli, mutta tuomari tykkäsi koiran työskentelystä kovasti. Ilmeisesti tykkää "käyttökoiran näköisistä noutajista" :) Helmillä on pitkät koivet ja kevyehkö runko, mistä olen enemmän kuin tyytyväinen! Tähän taloon ei tule koskaan "raskaita versioita" fläteistä.