Olipas rankka reissu!

Koe oli onneksi ainoastaan 30min päässä kotoa, joten normaalia aikaisemmin ei juuri tarvinnut kokeen takia herätä. Helmi oli aamuryhmän viimeinen ja 6.koira, joten koepaikalla ehdittiin käydä kastautumassa, hieman kävelemässä, tokoilemassa ja treenaamassa lyhyitä noutoja ja palautuksia vielä kotoa mukaan kaapatulla lokilla. Koira kävi koko päivän kuumana, sillä se tiesi kyseessä olevan jotain muuta kuin perustreenit... Lämmintä oli +26 astetta, onneksi koko aikaa ei kuitenkaan porottanut pilvettömältä taivaalta!

Koira keitti itsensä ihan kiitettävän kiihtyneeseen tilaan ennen koetta innostuksissaan, joten koe alkoi reippaalla ykkösmarkkeerauksella, joka heitettiin veteen veneestä rantakaislikon takaa. Lähetyspaikka oli hieman ylempänä avomaalla/pienellä mäellä. Matkaa rantaan ja vesirajaa tuli lähetyspaikalta about 20m, mikä koituikin muutaman kokemattomamman noutajanalun kohtaloksi. Helmi lähti käskystä kuin tykin suusta ja painoi kaislikkoon täysiä. Palauttaessa väenpaljoutta piti hieman ihmetellä katsomon suunnalta, mutta lintu tuotiin Äipälle. Äippä jännäsi, oliko tiputreenit tuottaneet pysyvää tulosta, ja tyytyväinen sai koiran luovutukseen olla!

Ruotsalainen tuomari ja tulkki/toimitsija

 

Ensimmäinen palautus markkeerauksesta.

 

Äippä, täältä mä tuun!

Tämän jälkeen otettiin 20m siirtymä hakualueen reunaan, josta haettiin 2-3 riistaa. Helmi teki hyvää ja kattavaa hakua, tosin venemiestä piti hieman lähestyä tarkastusmielessä jossain vaiheessa hakuruutua. Koiran ensimmäinen arvosanaan vaikuttava virhe tuli hakuruudusta. Ilma oli kuuma, koira oli keittänyt itseään koko päivän ja hakualueena raskahko suo/niitty/kuiva ja kitukasvuinen suometsä, joten sisäinen lämpömittari näytti koiralla taas liikaa plussia, ja halualueen palautus piti keskeyttää lyhyen mutakylvyn ajaksi... Äippä repesi nauramaan ( ei saisi), sillä jotain hauskaa koiran on aina PAKKO keksiä hakuruutuun! Jos se ei ole torttu, on se lumipesu (Hankinome) tai mutakylpy :) Riistat palautuivat kauniisti KÄTEEN ja vasta luvalla. Äippä pääsi kehumaan koiraa joka palautuksesta, joten häntääkin hurtta muisti Äipälle palautusten yhteydessä heiluttaa :)

 

 

Haun jälkeen oli Äipän piikkiin mennyt pieni plörinöinti ohjauksessa. Ohjaus oli vasemmalle viistosti, kello 11 suuntaan. Lähes kaikki koirat olivat vetäneet ohjauksen maaston muotoja mukaillen liikaa vasemmalle kello 9 suuntaan, minkä teki myös Helmi. Lähetys oli päin prinkkalaa ja virheeseen ei tullut jostain syystä puututtua tarpeeksi ajoissa, joten kanille löydettiin toisella(?) yrityksellä. Tätä täytyy treenata lisää. Ohjausta on tehty liikaa luonnonpoluilla ja selkeissä metsissä, mutta nyt pitäisi löytää se sisäinen linja vahvemmin.

 

Jättikanin hieno palautus maaohjauksen tapaisen räkäisyn jälkeen ;) Painoi monta kiloa!

 

Ohjauksen jälkeen otettiin taas hakuruudusta kaksi tai kolme riistaa. Välillä luoksetuloa haun harhaillessa liian kauas hakualueelta joutui painamaan kovemmin. Niitä löytyi, palautukset käteen olivat kauniit, mutta TAAAAAS koiralla oli niin kuuma, että ojassa piti viilentyä luvaton hetki riistanpalautus keskeyttäen. Helmi ei tykkää kuumasta! ;)

Haun jälkeen oli viimeinen ykkösmarkkeeraus taas veneestä heitettynä. Koira ei ilmeisesti nähnyt matalaa heittoa kunnolla, tai pientä riistaa vedessä, sillä 20m rantaan juostiin kyllä täysillä, mutta rannalla tähyiltiin hetki riistan olinpaikkaa ennen uimaan lähtemistä. Riista kuitenkin ylös ja sievä palautus käteen.

 

Toisen markkeerauksen ja samalla kokeen viimeisen riistan palautus Äipälle KÄTEEN :) 

 

Kauden tavoite, tulos, siis saavutettiin, tosin parempikin olisi ollut tuomarin mukaan, jos kylpyhetkiä ei olisi ollut :) Mikä parasta kuitenkin, riistanpalautuksissa ei ollut mitään ongelmaa, eikä koira nakannut hanskoja tiskiin, kieltäytynyt työstä, lähtenyt lapasesta tai temppuillut pahemmin missään kohtaa koetta :) Tästä on hyvä jatkaa ja hioa eteenpäin, varsinkin sitä ohjausta :)

 

Tack tack, prisen kommer och adjö! :)

 

Ohessa tuomarin arvostelu;

Haku: Söker med bra intresse igenom terrängen både brett och djup och visar bra effektivitet.

Ohjattavuus: Löser uppgiften efter ett par omskick.

Paikallistamiskyky: Registrerar och löser båda.

Riistan käsittely: Spontana upptag inleverering som ett tillfälle stannar upp vid badning

Jäljestämiskyky: -

Muut ominaisuudet: Följsam vid promenad, tyst. Stark i vattnet.

Yleisvaikutelma: En arbetsvillig kraftful hund genomför hela prövningen, gör bra sök & markeringar. Helheten störs av två avbrytna inlevereringar samtt lite omständt landdirigering därav dagens pris.

- Mikael Rönnbäck-

 

Kokeen jälkeen ajeltiin kaikki auton ikkunat auki lähimpään kauppaan vesi-, jäätelö- ja siideriostoksille. Kotona yksi siideri teki yllättävän iloisen olon, johtuen ehkä 12 h sitten syödystä aamupalasta... Koira sai palkkioksi jääkylmän suihkun, shampoopesun, XL-ruoka-annoksen keltuaisella ja tuplarasvalla höystettynä, sekä hyvin ansaitut päiväunet tuulettimen vieressä omalla sohvalla :) Äippä teki seuraa, omalle sohvalle tosin, ja yhdessä talon naisväki veti hirsiä reippaat 2,5h :) Rankkoja nämä nomereissut :)