Ilmoittauduin kurssille jo lokakuussa, heti kun sain siitä ilmoituksen. Luennoitsijana oli Eläinten luontaislääkintäkoulu Weterin opettaja/perustaja, Marjut Nieminen.

Kurssilla/luennolla käsiteltiin koiran ruunsulatusjärjestelmää, koiran ravintoympyrää, ruoka-aineiden tasapainoa ja perusongelmien ratkaisua ruokavaliossa. Kuten arvata saattaa, ei kuivanappuloille herunut opettajalta hurraahuutoja... Lopuksi opettaja vastaili etukäteen lähetettyihin kysymyksiin.

Pelkästään viittellistä ruoka-aineympyrää tarkastelemalla tuli esille tarve lisätä Helmin ruokavaliossa puhtaan rasvan määrää, happamia maitotuotteita ja sisäelimiä monipuolisemmin, sekä vähentää Yrjölän puuron osuutta ja "puhtaan" lihan osuutta.

 

 

 

Muuta luennolla opittua tiivistettynä:

- luonnolliseen ruokintaan siirtyminen tulee aloittaa naudan mahasta, jotta koiran suoliston mikrobikanta voimistuisi ennen raakaruokintaan siirtymistä

- pelkkä naudanmahapuuro ei riitä. Koiran täytyy saada rasvaa. Rasvan tulee olla puhdasta ja eläinperäistä, energian tarpeen mukaisesti.

- koiran ruuan pitäisi olla hyvin sulavan sijasta HITAASTI SULAVAA, vähähiilihydraattista ja raakarasvaa kohtuullisen määrän sisältävää ruokaa, jossa on bakteereita :)

- koiralle ei saa antaa liikaa hiilihydraatteja. Raakarasvaa tulee antaa  liikunnan määrän mukaisesti.

- liika kalaöljy ohentaa verta, aiheuttaa sisäistä verenvuotoa, veristä ulostetta, veristä oksennusta ja alakuloa. Lohiöljyä ei tarvita kuin 1/10 kasvisöljyn määrästä. Lohiöljyä ei todellakaan tule antaa joka päivä! Koira tarvitsee molempia öljyjä. Kalaa ei saa syöttää enempää kuin kahtena päivänä peräkkäin raskasmetallien vuoksi. Näin ollen kalapäivä max. 1-2 kertaa viikossa.

- Millään muulla kuin puhtaalla eläinrasvalla (possu hyvä!) ei saa koiralle annettua extraenergiaa ilman, että torttujen määrä kasvaisi potenssiin kaksi. Kovaa työtä (metsästyskoirat) tekevien koirien ruuassa raakarasvan merkitys on vieläkin korostunut!!! Jos koira laihtuu ja väsyy kovasti esim. syksyn ajojahdeissa tai lintumetsällä, ei ruokinta ole ollut ennen, eikä metsästysajan aikana kunnossa. Ruokavaliota muutetaan työmäärän mukaisesti lähinnä rasvan määrää säätelemällä, sekä ruokkimalla vain kevyellä välipalalla ennen työsuoritusta (esim. ajokoira ja 20km ajo). Suurin merkitys työkoiran ruokinnassa on siis suorituksia edeltävällä ruokinnalla, ei sillä mitä kesken päivän annetaan välipalaksi.

- Kasvisöljyjä tulee vaihdella ja niiden tulee olla kylmäpuristettuja ja luomuja, jos vain mahdollista. Kasvisöljyä annetaan huomattavasti enemmän kuin lohiöljyä! Kasvisöljyjä ovat esim. Nutrolin, vehnänalkioöljy, rypsiöljy, oliiviöljy. Nutrolin sisältää hampusiemenöljyä, rypsiöljyä ja pellavaöljyä oikeassa mittasuhteessa.

- Luiden aiheuttamaan kovaan kakkaan auttaa vehnänalkioöljy. Lihaisat luut ja öljy kuuluvat aina yhteen (öljy auttaa ulostuksessa)! Toinen on pieni määrä naudanmahaa.

- pelkkä liharuokavalio aiheuttaa entsyyminpuutosta, sisäelimet (pelkkä maha ei riitä!!!) kuuluvat ruokavalioon!!! Kaikessa on muistettava kuitenkin kohtuus ja vaihtelu. Sisäelimiäkään ei tule syöttää joka päivä! Vaihtele lihojen antamisjärjestystä, esim. kala-kana-sisäelin-poro-maha ja taas sama järjestys uudestaan. Sisäelimiä ovat myös esim. lintujen kivipiirat ja sydämet, joita voi lisätä ruokiin mausteeksi. Toimivat myös uunissa käyneenä hyvinä treenipalkkoina.

- Kananmunat voi antaa kokonaisena. Keitettynä tai raakana. Keltuaisesta on löydetty valkuaisessa olevan entsyymin vasta-aine, joten kumoavat toistensa vaikutuksen. Kuori on erittäin hyvä kalsiuminlähde, mutta sisältää pesuainetta. Huuhtele munan kuoret, kuivata yön yli ja riko ne murskaamalla seuraavana päivänä koiran ruokaan :)

- (aikuiselle) Koiralle on tärkeää syödä "likaista" lihaa. Syö paistilihat ja paistijauhelihat itse :) Osta ja syötä sidekudostakin sisältävää "teurasjätettä" jos saat.

- Hapanmaitotuotteet ovat hyviä ja tärkeitä suoliston tasapainon vuoksi. Ainoastaan täysrasvaiset versiot käyvät, koira tarvitsee rasvaa, ja käsittelemättömämpi maitotuote on aina parempi.

- Barffin esimerkki ruokajaosta on:

              kasviksia ja puuroa + raakarasvaa  = aamu

               proteiinit + luut + rasva +sisäelimet + kasvikset = ilta

 

- Kananmuna on koiran ruokinnassa painonsa arvoinen kultaa!

- Syötä koiralle kaikkia näistä, kalanmaksaöljyä tai lohiöljyä + kananmunaa + kylmäpuristettua kasvisöljyä.

 

- liian löysä tavara --> lisää ruokaan luuainesta

  liian tiukka tavara --> lisää ruokaan öljyä & rasvoja

 

- Jos koiralla on tulehduskierre (korvat, silmät, suolisto, sukupuolielimet jne), koiran immuunijärjestelmä tarvitsee vahvistusta. Siirrä koira raakaruokinnan suuntaan, jossa naudanmahaa (jolla raakaruokinta myös aina aloitetaan).

- Koira tarvitsee bakteereita, joten naudanmaha, hevosen kikkareet ja jäniksen papanat ovat koiralle hyväksi... Myös kaiken muun epäpuhtaan syöminen... (ei kerrota ainakaan Helmille!!!)

- Koiran ruoka EI SAISI sisältää seuraavia kemikaaleja; Natriumnitriitti, E324, E320 ja E321. Muitakin on, tässä tärkeimmät. E324:sta löytyy monesta halvasta koiranruokamerkistä, mutta myös Hill´sistä... Käytetään kasvinsuojelussa ja kumin säilöntäaineena... Aiheuttaa syöpää...

- Hiivataudin oireiden (ummetus, ripuli, hengitys haisee, silmät vuotavat, korvatulehdukset, ihottuma, kutina, sukuelinten tulehdukset, anaalivaivat) lievitys perustuu koiran elimmistön bakteeritasapainon vahvistamiseen --> raakaruokinta ja lisäravinteet.

Koiran kasvisluettelo (soseutettuna!!!): esim. lehtisalaatti, kesäkurpitsa, kurkku, parsakaali, lehtikaali, kiinankaali, valkokaali, selleri, voikukka, nokkonen, ratamo, pinaatti, sienet, porkkana, idut, retiisi.

Pinaatti ja raparperi sisältävät oksaalihappoa, joka sitoo elimmistön kalsiumia, joten syötä vain luuaineksen kanssa tai vähemmän kerrallaan. Koisokasveja, eli tomaattia, munakoisoa ja perunaa tulisi välttää. Porkkana ja paprika eivät ole nivelrikkoiselle koiralle hyväksi.

Hedelmä/ marjaluettelo esim: omena, banaani, päärynä, appelsiini, luumu, meloni, vadelma, mustikat.

Makeat hedelmät sisältävät paljon sokeria, joka saattaa korvatulehduksiin taipuvaisella koiralla lisätä korvaongelmia.