Äippä otti tietoisen riskin ja ilmoitti koiran epävirallisen Hankinomekokeen ALO-luokkaan. Äippää hieman epäilytti koiran mahdollinen käyttäytyminen, keskittymisen puute ja suoritusten laatu. Koko päivä meni kuitenkin pahimpia pelkoja huomattavasti paremmin! Paniikkitortut hoidettiin pois alta heti kisapaikalle saavuttua, joten sen suhteen sai olla turvallisin mielin ;) Koira jäi sievästi autoon istumaan Äipän käydessä hoitamassa ilmoittautumiskuviot kuntoon.

Kokeen suoritustapana oli wt-tyyppiset rastit, joten starttinumero 15 ei onneksi pitänyt paikkaansa jonotuksen suhteen ensimmäisellä rastilla. Äippä taktikoi koiran ensimmäiseksi suorittamaan hakua, jotta enin energia saataisiin purettua hyödylliseen ja mieleiseen tekemiseen. Haku meni ihan hyvin, dameja löytyi sallitussa ajassa 4/6. Palautukset olivat harjoitusten tasoisia, haku kattoi aikalailla koko alueen, mutta viimeisellä damilla koiralla oli jo niin kuuma (raskas hanki ja ilma jotain +4), että damin palautus meni tauolle pienen lumisukelluksen ja piehtaroinnin ajaksi :) Aina se Karvavauva keksii jotakin jännää hakualueelle :) Tähän asti se on ollut 2 x torttu, nyt sentään keksittiin jotain uutta ja ihmeellistä, mikä sai tuomarin ja toimitsijatkin naureskelemaan. Arvosanaan tuomarin mukaan lumipesu ei kuitenkaan enää vaikuttanut.

Yhdistetylle markkeeraus- ja ohjausrastille joutui jonottamaan noin tunnin. Hakuun oli päästy n.15 minuutissa, joten koko koe oli meidän osalta suoritettu hieman yli kahdessa tunnissa, mikä on erittäin vähän! Odotus ei ollut täysin rauhallista eikä ihan täysin hiljaista, mutta erittäin hyvä suoritus Helmiltä pahimpiin aikoihin verrattuna. Koealue oli ampumaradan alueella, joten pauketta kuului kokoajan muutenkin kuin vain markkeerausrastilla.

Markkeerausrastilla ammuttiin, haettiin ykkösmarkkeeraus, ammuttiin toiseen suuntaan ja tehtiin ykkösmarkkeeraus myös vastakkaiseen suuntaan. Tämän jälkeen oli noin 20m ohjaus, jonka tuomari eri suoritusvaihtoehtoja kertoessaan suositteli Karvavauvan suorittavan hieman helpommin ja pienellä pistemenetyksellä, sillä koiralla jäi markkeerauksissa selvästi markkeerausten heittäjien kyttääminen päälle, mikä heikensi koiran suoritusta lähinnä hitaampien palautusten ja vilkuilun muodossa. Vaarana oli ohjauksessa koiran lähteminen markkeerausheittäjien suuntaan, joten Äippä otti ne 3 miinuspisteen lisäaskeleet markkeerausheittäjien ohi ja ohjausdamin suuntaan. Ohjaus meni ihan hyvin, koira lähti tykin suusta linjalle ja aloitti lähihaun oikeassa kohdassa, vilkaisi taas markkeerausheittäjää ja jatkoi lähihakua löytäen damin. Edelliseen ALO3-tulokseen verrattuna koiran keskittyminen, kuuntelu ja tottelu oli huomattavasti parempaa, sekä luovutukset kunnossa ja ohjaus suoritettiin ensimmäisellä lähetyksellä. Pientä pettymystä aiheutti kuitenkin koiran kiinteä keskittyminen markkeerausten heittäjiin vielä palautuksien jälkeenkin ja lievä edistäminen lähtöasennossa. Paukkonoutoihin ei kuitenkaan sorruttu, eikä homma mennyt härdelliksi, joten hyvin tyytyväinen sai olla. Markkeerauksia on kuitenkin treenattu tuntemattomien heittäjien kanssa ihan liian vähän.

Näin tuomarit meitä arvioivat;

HAKU

Hakuteho 8/10

Hakuinto 8/10

Rastin yleisvaikutelma: Innokkaasti hakua tekevä koira, jonka nenän käyttö voisi olla hieman parempaa. Suoraviivaiset palautukset ja erittäin hyvät luovutukset (WUHUU!!!!).

 

MARKKEERAUS + OHJAUS

Markkeeraus 9/10

Ohjaus 7/10

Rastin yleisvaikutelma: Tekee hyvät markkeeraukset. Ohjaustehtävä hieman helpotettuna onnistuu hyvin. Koira toimii ohjaajan kanssa hyvässä yhteistyössä.

Onneksi en kovin kauaa hautonut viimesyksyistä päätöstä lopettaa koko nomekisaura sirkukseksi menneen avauskisan takia :) Suoritusten jälkeen koira harjoitteli taas autossa hengailua ja Äippä seurasi voittajaluokan 4 koiran suoritukset. Voittajaluokan ratkettua jaettiin tuloslaput käänteisessä paremmuusjärjestyksessä, jota läpikäytäessä Äipän jännitys kasvoi koko ajan, kun oman koiran nimeä ei ihan heti huudettukaan. Loppujen lopuksi sijoitus taisi olla ALO 6/28. Edelle meni konkariharrastajien käyttölabbiksia, Helmin Topi-veli ja muistaakseni yksi käyttökultsu. Konkareille ja useamman koiran kouluttaneille ei hävettänyt hävitä yhtään :)

 

Edellisen päivän valmistelevat iltatreenit suojättömaalla, joka söi Helmin damin :(